Ny app med nye muligheter

  • Posted on: 6 November 2015
  • By: Thomas Haugen

Capsule.fm er et norskbasert konsept som tenker radio på en ny måte. Applikasjonen, som i første omgang er tilgjengelig på mobiltelefon, knytter sammen musikk fra f.eks Spotify med podcaster og en egenutviklet syntetisk stemme som kan lese opp værmeldinger, nyheter og Facebook.

Prosjektet har allerede holdt på i tre år. Den første versjonen av Capsule.fm ble lansert som en vekkerklokke-app, som blant annet leser opp din lokale værmelding. I den nye versjonen som nå lanseres ligner det hele mye mer på en radiostasjon, men det er lytteren som bestemmer hva som skal gå "på lufta". Appens spesielle funksjon er at den knytter sammen innhold som allerede er tilgjengelig og kombinerer det på sin egen måte.

Musikk er selvsagt svært viktig, men capsule.fm streamer ikke musikk selv. I stedet samarbeider de med tjenester som Spotify, Wimp og en rekke andre tjenester. Det betyr at musikken du hører kommer fra f.eks din egen Spotify-konto, men den vil bli styrt av appen, slik at du kan fortelle hva du liker og ikke liker av musikk. Det er viktig å bruke premium-kontorer på strømmetjenester for å få dette til å fungere.

På akkurat samme måte kan du velge det verbale innholdet. Nå er jo en rekke podcasts og andre lydfiler som f.eks nyheter gjort tilgjengelige allerede. Det uvanlige med capsule.fm er at du som lytter kan fortelle appen hva du vil høre mer av og hva du vil høre mindre av. Appen vil så velge musikk og podcaster den tror vil passe deg, og så kan du nok en gang like, ( amplify) eller forkaste.

Men, det kanskje mest spesielle med capsule.fm er det egenutviklede systemet med syntetiske stemmer, som blant annet kan fortelle deg hvordan været blir i det området du befinner deg i, den kan fortelle siste nytt fra nyhetssider og lese opp meldinger du får på sosiale medier som Facebook og Twitter.

Det er flere forskjellige stemmer tilgjengelig, på flere forskjellige språk, og en liten test radionytt.no fikk høre tydet på at de syntetiske stemmene har blitt svært gode. Det var faktisk ikke lett å høre at det var robotstemme, inntil den spilte av en nyhetssending fra BBC, da hørte du jo forskjellen.

- Levende mennesker er fortsatt best, men jeg er imponert over hvor bra de syntetiske stemmene har blitt, sier en av gründerne Espen Systad. - Det er spesiellt morsomt å se at høre at noen i Japan hører på værmelding for sitt lokale område, på japansk.

Dette er ikke ment å være en konkurrent til tradisjonell radio, snarere tvertimot, forteller Systad. - Vi vil gjerne samarbeide med radiostasjonene om innhold, som vi kan formidle til våre brukere, sier han og mener at tradisjonell radio fortsatt er best på å lage godt radioinnhold.

Han forteller at appen allerede har fått en litt uvanlig lyttergruppe: - Mange blinde er veldig fornøyd med vår app, fordi den kan lese opp tekst fra sosiale medier som Facebook og Twitter, forteller Systad. Dette er en funksjon mange blinde og svaksynte har savnet.

Appen er foreløpig bare tilgjengelig på IOS, altså til de mobiler som bruker det, men den skal etter planen lanseres på langt flere plattformer, også på web. Vekkerklokke-versjonen var tidlig tilgjengelig på Apple Watch, for å nevne et eksempel. Den har fått en pris på 19 kroner i Norge.

Dette er på ingen måte et rent norsk konsept. Appen har allerede blitt populær i land som Japan og USA, men Systad forteller at det forskjellige utfordringer i forskjellige markeder. Og de som utvikler dette sitter i Oslo, Berlin, Canada og i skogen i Østerrike.

Hentet fra http://www.radionytt.no/r15256.php

Tags: