Tidløs kunst og ny teknologi gir spennende muligheter

  • Posted on: 13 October 2015
  • By: Thomas Haugen

Norsk kulturarv møter ny teknologi – et unikt samarbeid mellom Canon Norge, Norges Blindeforbund og Munchmuseet

Oslo, 12. oktober– Canon, verdensledende leverandør av bildeløsninger, har i samarbeid med Norges Blindeforbund og Munchmuseet gleden av å lansere en verdenspremiere av tre splitter nye Munch-malerier. Det vil si, bildene er splitter nye, men motivene er gamle! Samarbeidsprosjektet gjør det mulig for mennesker med en synshemming å kjenne på kunsten, og dermed få oppleve en del av Norges kulturarv på en ny og nær måte.

Torsdag 15. oktober inviterer vi til en unik presentasjon av de originale maleriene «Melankoli», «Fortvilelse» og «Løsrivelse». Disse, sammen med Munchs signatur, er gjenskapt av Canon Norge i 1:1 format gjennom taktil print, dvs at utskriften bygges opp lag for lag. Disse stilles ut side om side på Munchmuseet og er utstilt en ukes tid etter lanseringen.

Edvard Munchs eksperimentering innen maleri, grafikk, tegning, skulptur, foto og film har gitt ham en unik posisjon i norsk og internasjonal kunsthistorie.

- Å "føle" Munch er utgangspunktet for samarbeidet mellom Norges Blindeforbund, Canon Norge og Munchmuseet. Kuratorene har forsterket symbolikken i Munchs bilder, slik at man som blind eller svaksynt bringes nærmere kunstnerens stemning og mening med bildene, forklarer Mia Jacobsen, informasjonssjef ved Norges blindeforbund.

Teknologien som benyttes er utviklet ved Canons forskningssenter i Venlo, Nederland, og benytter en Arizona-skriver og spesialbygd programvare hvor man kan generere taktile print opp til 5 mm. Denne løsningen er patentert av Canon.

- For Canon Norge er Blindeforbundet en spennende samarbeidspartner på mange områder. Det har vært svært moro å være med på dette prosjektet sammen med kuratorer fra Munchmuseet. For oss som baserer hele virksomheten på at man kan se, er det å bidra til at blinde og svaksynte kan ta del i det universet Canon dominerer, nemlig innen foto og print, svært givende, forteller Henning Hagelund, forretningsutviklinger innen grafiske løsninger i Canon Norge.

Den unike lanseringen er en del av «Sanser i Sentrum», en rekke aktiviteter i regi av Blindeforbundet i perioden 6. oktober til 6. november. Eldorado Bokhandel, Munchmuseet og Naturhistorisk Museum (Botanisk Hage) er arena for opplevelsene.

For mer informasjon, vennligst kontakt:

Henning Hagelund
Forretningsutvikler innen grafiske løsninger,
Canon Norgehenning.hagelund@canon.no
Tel: 918 05 748

Mia Jacobsen
Informasjonssjef
Norges Blindeforbund
mia.jacobsen@blindeforbundet.no
Tel: 958 74 292

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Blir du med når historie skapes?

Når? Du kan oppleve arrangementet på formiddagen fra kl 14.00 – 16.00

Hvor? Munchmuseet

Bli med når Munchmuseet i samarbeid med Canon og Norges Blindeforbund presenterer noen av Munchs verker i en helt ny, taktil utgave. Ny teknologi gjør at du, bokstavelig talt, kan «føle» Munchs budskap i tre av hans mest kjente malerier. Hør den fascinerende historien bak bildene og se det spennende resultatet. De taktile bildene er utstilt side om side med originalverkene!

Les mer om arrangementet og påmelding her:https://www.blindeforbundet.no/sanser-i-sentrum/meld-deg-pa/munch-i-sentrum

Hentet fra http://www.mynewsdesk.com/no/canon-norge-as/pressreleases/norsk-kulturar...