"Nytt" kamera kan forebygge synskader

  • Posted on: 13 October 2015
  • By: Thomas Haugen

Nytt kamera kan redde synet til premature spedbarn

Håpet er at sykehus over hele landet skal få det digitale netthinnekameraet.

Hos premature spedbarn som utvikler blindhet og svaksyn, er det svært ofte en netthinnesykdom som ligger bak. Sykehuset i Vestfold har nå fått netthinnekameraet, Retcam, som kan hjelpe til å avdekke eventuell sykdom.

– Ved hjelp av kameraet kan vi diagnostisere og planlegge behandling som i stor grad kan forebygge alvorlig synssvekkelse hos de minste, sier overlege Hans Jørgen Hanschien ved sykehuset i Vestfold.

I dag blir flere for tidlig fødte spedbarn sendt til universitetssykehuset i Oslo for vurdering, men med kameraet kan flere små nå bli skånet for en lang reise i kuvøse. I stedet kan sykehuset i Vestfold sende inn bildene til vurdering.

– Dette er stort, spesielt for alle nåværende og fremtidige svært for tidlig fødte og deres familier, sier legen ifølge sykehusets nettside.
Les også: Etterlyser gravide med økt hårvekst til ny studie

Søkte om støtte

Der man før bare brukte tegninger og ord, blir en eventuell sykdomstilstand nå dokumentert med bilder.

Bildedokumentasjonen vil også komme barn som utsettes for grov fysisk omsorgssvikt til gode ved at man lettere kan oppdage blødninger på netthinnen. Man kan også dokumentere og diagnostisere sjeldne sykdommer ved sammensatte lidelser hos barn.

– Dette er svært viktig for barnemedisinen og vi håper flere sykehus får mulighet til å anskaffe seg netthinnekameraet, sier Hanschien.

Utenom universitetssykehusene er sykehuset i Vestfolds nyfødtintensivavdeling de eneste som har netthinnekameraet. Teknologien er svært kostbar og sykehuset sikret seg et kamera med støtte fra «Dr. Jon S. Larsens stiftelse til fremme av forskning innen øyefag».

Hentet fra http://www.nrk.no/vestfold/nytt-kamera-kan-redde-synet-til-premature-spe...

Tags: