Tok sitt eget syn

  • Posted on: 2 October 2015
  • By: Thomas Haugen

Jewel Shuping (30) fra North Carolina har en sykdom kalt body integrity identity disorder (BIID).
Sykdommen gjør at mennesker uten handikap tror de er ment å ha et handikap.
Ønsket hennes om å miste synet var så sterkt at hun valgte å blinde seg selv i 2006 - ved å få en psykolog til å helle avløpsåpner i øynene sine, skriver Daily Mail.
Hun ble tatt til sykehus, der legene kjempet for å redde synet hennes mot hennes vilje, men måtte gi opp. Det skulle imidlertid ta seks måneder før synet hennes var fullstendig vekk.

- Jeg ble blind med vilje, men jeg føler ikke at det var et valg, sier hun i en minidokumentar av Barcroft TV på YouTube.
Det er ikke kjent om psykologen som hjalp henne kommer til å bli straffeforfulgt.

- Når det ikke er noen rundt deg som føler det på samme måte, begynner du å tenke at du bare er veldig gal. Jeg tror ikke jeg er gal. Jeg tror jeg har en sykdom.
Selv om hun er fornøyd med avgjørelsen, har den kostet henne forholdet hennes med familien. De ville ikke ha noe mer med henne å gjøre da de fant ut at det ikke var et uhell.

Begynte i barndommen
Shuping forteller at hun begynte å tenke på å bli blind da hun var rundt seks år gammel.
Moren hennes hadde sagt til henne at å se direkte på solen ville skade øynene hennes. Som følge av dette begynte hun å stirre på solen i timevis, og tenkte at det å være blind ville få henne til å føle seg mer komfortabel.

Hun er lykkeligere enn noensinne som blind, men forteller at hun forstår at mennesker som ble født med handikap eller fikk et uten å ha bedt om det, kan ha vanskeligheter med å forstå avgjørelsen hennes.
- De tror det er et triks for å få sosiale stønader eller bortkastet sympati som bedre kunne vært brukt på noen som ufrivillig fikk et handikap. Men jeg føler at måten jeg ble blind på ikke egentlig spiller noen stor rolle, sier hun.

Kurer sjeldne
Michael First er professor i klinisk psykologi ved Columbia University i New York, sier det er sjelden sykdommen Jewel Shuping lider av kureres.
- Folk med BIID lar tog kjøre over bena sine, frysetørrer bena eller lar seg selv falle fra klipper for å paralysere seg selv. Det er veldig farlig, og de trenger profesjonell hjelp, sier han.
Han forteller at mennesker som lider av BIID er klar over at følelsene de går med er uvanlige og vet at det kommer fra innsiden, men at de ikke kan forklare det.

- I psykiatriens verden er kurer sjeldne. Veldig ofte handler det om å spørre seg hvordan du kan gjøre noens liv givende på tross av tilstanden ders, sier First.
- Problemet er også selvsagt hvis du har et individ som ønsker en amputasjon eller å bli blind - hvordan ved du når du har gjort det at de kommer til å bli tilfredse? spør han.

Hentet fra http://www.side2.no/ville-bli-blind---tok-sitt-eget-syn/3423142542.html